İçerikler
ToggleTRAFİK KAZALARINDA ARAÇ DEĞER KAYBI VE SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURU
Bu yazımızda araç değer kaybı tazminatı nedir nasıl hesap edilir gibi başlıklara değineceğiz.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç Değer Kaybı Tanımı, trafik kazası sonucu hasar alan aracın onarım sonrası ikinci el piyasa rayiç değerindeki azalmadır. Yani araç değer kaybı kazadan önceki piyasa değeri ile kaza sonrası onarıldıktan sonraki piyasa değeri arasındaki farktır.
Motorlu bir kara taşıtı kaza sonucu hasara uğradığında bazı parçalar değişir veya onarılır, bazı parçalar ise boyanır. Gerek kullanım ömrü gerek dış görünümü ve gerekse de alıcılarının “kazalı ikinci el araç” düşüncesi nedeniyle hasara uğramış araçların ikinci el piyasa rayiç değerinde azalma yani araç değer kaybı meydana gelmektedir.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Araç Değer Kaybı tazminatı hesap edilirken; Aracın kaza tarihindeki hasarsız piyasa değeri ile kaza sonrası onarılmış hasarlı halinin piyasa değeri arasındaki fark belirlenir; aracın modeli, aracın markası, aracın özellikleri, araçta meydana gelen hasarın oranı, hasarın meydana geldiği araç aksamının özelliği, kazalı araçta yapılan onarım işlemlerinin niteliği, aracın kilometresi, kaza sırasında aracın yaşı dikkate alınarak hesap yapılır.
Araç Değer Kaybı Davası için Kusur Hangi Oranda Olmalıdır?
Araç Değer kaybı talep edilen araç için işleteninin(sürücünün), kazada tam (%100) kusurlu olmaması gerekmektedir. Tam kusurlu olan işleten, kendi aracının maddi hasarının tazmin edilmesini araç değer kaybı davası açmamalıdır.
- ARAÇ DEĞER KAYBI İÇİN SİGORTA TEMİNET LİMİTLERİ NE KADARDIR? ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASINDA SİGORTA LİMİTİNİ AŞACAK ZARARLAR KİMDEN TALEP EDİLİR?
Sigorta Şirketi, trafik zorunlu sigorta poliçesinde tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında üçüncü şahısların aracında meydana gelen araç değer kaybını 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk dahilinde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dahilinde karşılamakla yükümlüdür.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası teminatı limitinin, talebe konu araç hasar ve araç değer kaybı tutarını aşması durumunda, var ise kusurlu aracın İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası devreye girecektir. İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası 1’inci maddesinde: “Sigortacı, işbu poliçede gösterilen aracın kullanılmasından doğan ve Karayolları Trafik Kanununa ve Umumi Hükümlere göre aracın işletenine terettüp eden hukuki sorumluluğu ve bu poliçe teminat kapsamında olmak şartıyla Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası hadlerinin üzerinde kalan kısmını, poliçede yazılı hadlere kadar temin eder. İşbu sigorta, sigorta ettirenin haksız taleplere karşı müdafaasını da temin eder” hükmü yer almaktadır. Yani İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortasına (KASKO) başvurulabilmesi için girmesi için evvelce Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (TRAFİK SİGORTASI) teminatının aşılmış olması gerekmektedir.
Otomobil ZMM (Trafik) Sigortası Teminatları 2023 Yılı İçin nelerdir?
Araç Başına Maddi Giderler 120.000
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000
Araç Değer Kaybı Davası için Gereken Şartlar Nelerdir?
- Aracında değer kaybı gerçekleşen sürücünün kazada %100 kusurlu olmaması gerekmektedir.
- Aracınızın kaza sonrası hasara uğraması ancak pert kaydı yapılmaması gerekir. Yani araç kullanılmaz hale gelmişse araç değer kaybı talebi söz konusu olmaz. Tanımlarsak; onarım masrafları ekonomik değilse ve aracın piyasa sürüm değerini aşacaksa bu durumda araç hurdaya (Pert Total) ayrılacağı durumda artık aracın ikinci el piyasa değeri üzerinden tazminat talep edilir.
- ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASI ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADARDIR? Motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar. Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre tazminat talepleri için de geçerlidir. Zamanaşımı, tazminat yükümlüsüne karşı kesilirse, sigortacıya karşı da kesilmiş olur. Sigortacı bakımından kesilen zamanaşımı, tazminat yükümlüsü bakımından da kesilmiş sayılır.
- 20.04.2020 değişikliğine kadar 165.000 km sınırı mevcutken artık bu sınır kaldırılmıştır. Ayrıca herhangi bir araç yaş sınırı bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybı için Sigorta Şirketine Nasıl Başvuru Yapılır?
Aracı Değer Kaybına uğrayan zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce değer kaybı talebi için ilgili sigorta kuruluşuna yazılı araç değer kaybı başvurusunda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun araç değer kaybı başvuru tarihinden itibaren en geç 15 İş Günü içinde trafik kazasından kaynaklı araç değer kaybı başvurusunu yazılı olarak cevaplaması gerekmektedir.
Sigorta Şirketi, bu süre içinde yanıt vermezse, tazminat ödememişse, tazminat isteğini reddetmişse, yetersiz veya eksik ödeme yaptıysa veya oyalamaya dönük yanıtlarla tazmin taleplerini geciktirmişse zarar gören için dava veya tahkime başvuru hakkı doğmaktadır.
- ARAÇ DEĞER KAYBI DAVASINDAN ÖNCE SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURU DAVA ŞARTIDIR:
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi’nin T.14/02/2019 2019/393 E. ve 2019/171 K. sayılı kararında; “Dava şartları, davanın esası hakkındaki yargılamanın devamı için gerekli olan şartlar olup, davanın açılabilmesi için değil, mahkemenin davanın esasına girebilmesi için aranan kamu düzeni ile ilgili zorunlu koşullardır. HMK’nın 115/2 maddesi uyarınca mahkeme dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. KTK’nın 97. maddesi ile getirilen başvuru koşulu da tamamlanabilir bir dava şartı niteliğinde olduğundan mahkemece bu dava şartı yerine getirilmeksizin dava açıldığının tespiti halinde, davacı vekiline 2918 sayılı KTK’nın 97. maddesinde öngörülen başvuruya ilişkin eksikliği gidermesi için kesin süre verilmeli, başvuru yapılması halinde başvurunun akıbeti beklenmeli, sigorta şirketince 15 gün içinde cevap verilmemesi veya verilen cevabın talebi karşılamaması halinde dava şartının yerine getirildiği kabul edilerek davanın esasına girip deliller toplanıp değerlendirilerek ortaya çıkacak sonuca göre bir karar verilmeli, kesin süre içinde başvuruya ilişkin dava şartının yerine getirilmemesi halinde ise bu kez dava şartı yokluğundan davanın usulden reddine karar verilmelidir.”
Araç Değer Kaybı Başvurusunda Sigorta Şirketine Gönderilmesi Gereken Belgeler
- Trafik Kazası tespit tutanağı
- Hasarlı aracın ruhsatname örneği
- Ehliyetname örneği (Kaza sırasında aracı kullananın)
- Tespiti kendisi yaptırmışsa bilirkişi raporu
- Varsa aracın hasarına ve kazaya ilişkin fotoğraflar
Araç Değer Kaybı Davasında Sigorta Avukatına Gereken Belgeler Nelerdir?
Araç Değer Kaybı davası için kaza anından sonra birtakım belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgelerin toplanması sürecinde Sigorta Avukatınızdan yardım alabileceğiniz gibi kaza anında da ulaşabileceğiniz belgeleri saklamak ileride açacağınız Değer Kaybı Davalarında hem size hem de Sigorta Avukatınıza ve Konya trafik kazası avukatı‘na büyük bir avantaj sağlar.
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Sürücülerin ve görgü tanıklarının ifadeleri
- Karakol yazısı
- Alkol raporları
- Cumhuriyet Savcılığı iddianamesi, fezleke veya takipsizlik kararı
- Ceza davası açılmışsa dosya bilgisi
- Ceza soruşturma hazırlık aşamasında yapılmış olan keşif ve bilirkişi incelemelerine ilişkin tutanak ve raporlar
- Araç hasarına ilişkin eksper veya uzman bilirkişi raporu
- Mahkeme kanalıyla tespit yaptırılmışsa Değişik İş dosyasından alınan belgeler
- Araç kullanılmaz hale gelmişse (pert olmuşsa) bırakılan yere teslim belgesi
- Hurda araç sigortacı tarafından teslim alınmışsa buna ilişkin belge
- Aracın satış belgesi
- Aracın yaşı, kullanım süresi, kilometresi ve diğer özelliklerini gösteren yetkili satıcı ve ikinci el satıcılardan alınan belgeler.