Polis Akademisi Mülakat İptal Davası

Polis Akademisi Mülakat İptal Davası Nedir? Polis Akademisi Mülakat İptal Davası Nasıl Açılır? PAEM, PMYO ve POMEM eğitim sonu sözlü sınav nedir?

POLİS AKADEMİSİ MÜLAKAT (ESS) SINAVI NEDİR?

Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği’nin “Sınava Katılacak Adaylar” başlıklı 5. Maddesine göre: “Polis eğitim kurumları ve Emniyet Genel Müdürlüğü adına diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden öğrenim süresini başarıyla tamamlayan öğrenciler, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanmalarından önce sınava tabi tutulur.” Hükmü gereğince aday polis memurları Eğitim Sonu Sözlü Sınava (ESS) yani mülakata tabi tutulurlar.

Makalemizde yıl sonu mülakatına katılan ancak; “Aday Polis Memuru Olamaz” kararı ile başarısız sayılan adayların, mülakat sonucunun iptali için hangi davayı açabilecekleri, dava sürecinin nasıl ilerlediği ve “Yürütmeyi Durdurma Kararı- YD Kararı” olsun “İdari İşlemin İptali Kararı” olsun haklarındaki hukuki etki ve sonuçları ele alınacaktır. Çünkü polislik mülakatından elenen adayların, psikolojik yorgunluk ve kararsızlık içindeyken; idari dava sürecine adım atabilmeleri için polislik mülakat sonucunun iptali davası hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu makale yoluyla tüm soru işaretlerini aydınlatmayı ve emsal kararlarla bir fikir oluşturmayı amaç edindik.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAVI NASIL YAPILIR?

Hem henüz polislik mülakatına yani eğitim sonu sözlü sınavına katılmamış polis adayları için hem de mülakata katılmış ancak “Aday Polis Memuru Olamaz” kararı ile başarısız sayılan okuyucularımızın kendisine uygulanan işlemin yasal farkındalığına varması adına “Eğitim Sonu Sözlü Sınavı” tanıtmak isteriz:

Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği’nin “Komisyonların Oluşturulması ve Görevleri” başlıklı 7. Maddesine göre;

(1) Sınav ile ilgili komisyonların kurulması, görevlendirme ve çalışma esasları Başkanlık onayı ile belirlenir. (NOT: Başkanlık: Polis Akademisi Başkanlığı’nı ifade eder.)

(2) SORU HAZIRLAMA KOMİSYONU; rütbece en kıdemli üyenin başkanlığında 5 rütbeli personel ve hazırlanacak soru sayısı ve ders konuları dikkate alınarak yeterli sayıda öğretim elemanından oluşur. Komisyon, adaylara sorulacak soruları belirler ve ayrı ayrı kartlara basımını sağlar. (Mülakat esnasında da bu basılan kartlar veya ilgili sorunun numarası çekilerek aday polis memuruna mülakat sorusu yöneltilir.)

(3) SINAV KOMİSYONU; emniyet müdürü rütbesinde bir başkan ve üç rütbeli personel ile bir öğretim elemanından oluşur. Bu komisyon, soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanan sorularla sözlü sınav yapmakla görevli ve yetkilidir. İhtiyaca göre her bir polis eğitim kurumunda ve Başkanlıkta birden fazla sınav komisyonu oluşturulabileceği gibi birden fazla polis eğitim kurumu için de tek bir komisyon görevlendirilebilir. (Polis Adayının sözlü sınav değerlendirmesini maddede belirtilen 5 (BEŞ) komisyon görevlisi yapacak ve puanlayacaktır.)

(4) Merkezi sınav komisyonu; rütbece en kıdemli üyenin başkanlığında üç emniyet müdürü rütbesinde personel ile iki öğretim elemanından oluşur. Bu komisyon, Başkan adına sınav takvimi süresince yürütülecek iş ve işlemleri takip, koordine ve denetleme ile yetkilidir.

(5) Komisyonlarda görev almak üzere üye sayısı kadar yedek üye ile komisyonlara yardımcı olmak üzere yeteri sayıda personel görevlendirilir.

(6) Sınav komisyonu başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil) kayın hısımlarının veya evlatlıklarının katıldığı sınavda görev alamazlar. (Burada komisyon üyelerinin yasaklılık sebeplerine değinilmiştir. Uyulmaması durumunda ilgili polis adayının yıl sonu mülakatı geçersiz olacaktır. Ayrıca Başarısız Mülakat Sonucunun İptali Davası açıldığında İdare Mahkemesi tarafından Davalı İdareden; adayın sözlü sınava girdiği komisyonda görevli bulunan komisyon başkanı ve üyelerinin görev unvanları ve görevlendirme onaylarına ilişkin bilgi ve belgelerin onaylı örneklerini dosyaya sunması isteniyor.)

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAVINDA POLİS ADAYI NASIL DEĞERLENDİRİLİR? NE SORULUR?

Polis Memuru Adayların mesleğe kabul öncesi tabi tutuldukları son değerlendirmeye adaylar arasında Polis Okulu Mülakatı, Eğitim Sonu Sözlü Sınavı- ESS veya Yıl Sonu Sınavı olarak farklı farklı isimler verilse de hepsinde aynı olan; Polis Akademisi Komisyon Görevlileri karşısında puanlandıkları hususları tablo ile göstermek isteriz. Böylece makalenin devamı daha anlaşılır ve polis adaylarının katılacakları veya katıldıkları mülakatlar için çıkarımları daha net olacaktır. Ayrıca sınava katılan polis adayının puanlama noktasında nasıl bir uygulamaya tabi tutulduğunu bilmesi; kolaylıkla hukuki ve yasal olarak haksızlığa uğrayıp uğramadığına yönelik kanaat edinmesini sağlayacaktır.

ADAY MEMUR OLARAK ATANACAKLARA UYGULANACAK SINAV PUAN DEĞERLENDİRME KARAR FORMU

(Benzer Şekliyle)

  ALAN    PUAN DEĞERİDEĞERLENDİRME PUAN (Bu Kısımda Komisyon Tarafından Ayrı Ayrı Her Bir Alan Başlığından Puan Değeri Üzerinden Puanlama Yapılıyor)  VERİLEN PUANLARIN ARİTMATİK ORTALAMASI
    MESLEKİ BİLGİ DÜZEYİ    40BAŞKANÜYEÜYEÜYEÜYEÜYE
       
BİR KONUYU KAVRAYIP ÖZETLEME, İFADE YETENEĞİ VE MUHAKEME GÜCÜ              20       
ÖZGÜVENİ, İKNA KABİLİYETİ VE İNANDIRICILIĞI  20       
LİYAKATİ TEMSİL KABİLİYETİ, DAVRANIŞ VE TEPKİLERİNİN MESLEĞE UYGUNLUĞU    20       
TOPLAM PUAN: BELİRTİLEN DÖRT BAŞLIK İÇİN VERİLEN PUANLARIN ORTALAMALARI BU KISIMDA TOPLANIYOR VE POLİS ADAYI 100 PUAN ÜZERİNDEN EN AZ 70 PUAN ALIRSA BAŞARILI SAYILIYOR.    SONUÇ PUAN  

Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği’nin “Sınav Şekli ve Esasları” başlıklı 8. Maddesine göre:

(1) Soru Hazırlama Komisyonu tarafından bastırılan sorular arasından adaylara soru kartı çektirilerek cevaplaması istenir. Komisyon tarafından adaya konu ile ilgili ilave sorular sorulabilir. (Yani komisyon üyeleri sizi tanımak, polislik mesleğine uygunluğunuzu, motivasyonunuzu veya liyakatinizi öğrenmek için ek sorular sorabilir.)

(2) Sınav komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınavda adaylar;

a) Mesleki bilgi düzeyi,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,

c) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,

ç) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu,

Yönlerinden yüz tam puan üzerinden değerlendirilirler. (Bu kısım önemli çünkü Başarısız Mülakat Sonucunun İptali Davası açıldığında İdare Mahkemesi tarafından Davalı İdareden; Aday için BAŞARISIZLIKLA sonuçlandırılan Eğitim Sonu Mülakat Sonucuna ilişkin sebep ve gerekçelerin yer aldığı bir açıklama sunması, mülakata ilişkin tüm bilgi ve belgelerin onaylı örnekleri (yukarıda belirtilen form dahil) ile polis adayına sorulan soru ve polis adayının verdiği cevaba ilişkin tutanağın onaylı örneği de isteniyor.)

(3) Adaylar, Sınav Komisyonu üyeleri tarafından ikinci fıkranın (a) bendi için 40-kırk puan, diğer bentlerde yazılı özelliklerin her biri için 20-yirmişer puan üzerinden değerlendirilir ve verilen puanlar ayrı ayrı puan değerlendirme karar formuna işlenir. Komisyon üyelerinin ayrı ayrı vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak adayın sınav puanı tespit edilir.

(4) Adayın sınavda başarılı olabilmesi için yüz tam puan üzerinden en az 70-yetmiş puan alması gerekir. Başarısız olan adayın aldığı puan ve gerekçesi puan değerlendirme karar formuna işlenir. Sınav sonuçları merkezi sınav komisyonuna bildirilir.

(5) Sınav sonuçları, Merkezi Sınav Komisyonu tarafından Polis Akademisi internet sayfasında ilan edilir. (Burada dikkat edilmesi gereken husus e-devlet üzerinden girilen sınav sonuç sorgulama ekranında sonucun açıklanma tarihidir. Adayların bu ekranın görüntüsünü alarak dava açma süresini hesap etmesi faydalıdır.)

(6) Başarılı olan adayların puan değerlendirme karar formları, adayın atamasına esas olacak belgelerle birlikte Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir.

(7) Sınavda başarısız olan adayların değerlendirme karar formları ilgili eğitim kurumunca Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı arşiv hizmetlerine ilişkin mevzuat hükümlerine göre muhafaza edilir.

(8) Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez. (YANİ; YIL SONU MÜLAKATIM BAŞARISIZ, NEDEN BAŞARISIZ, BUNUN İPTALİNİ İSTİYORUM BENZERİ ŞEKİLDE İDAREYE BAŞVURUDA BULUNMANIZ DAVA AÇMA SÜRENİZİ DURDURMAZ. HATTA BAŞVURUNUZA YANIT BEKLERKEN, İDARİ DAVA AÇMA SÜRENİZİ GEÇİRİRSENİZ HAK KAYBINA UĞRAYABİLİRSİNİZ. BU HUSUSA AMAN DİKKAT.)

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAVINDAN BAŞARISIZ OLANLAR NE YAPMALIDIR?

PAEM olsun PMYO olsun veya POMEM olsun aday bu merkez ve okullarda eğitim gördü, eğitim sonu sözlü sınavına katıldı, yaklaşık 45 gün veya 2 ay belki daha kısa süre içinde mülakat sonucunun açıklanmasını bekledi ve sınav sonuç ekranında BAŞARIRSIZ yazısını ve açıklama kısmında 70 puan altında kalan SINAV PUANINI gördü.

Ne yapmalıdır?

            Açıklama kısmının devamında da yazıldığı üzere; polislik mülakatında başarısız sayılan adayın 60 gün içerisinde katıldığı mülakat işlemine ve sonucuna karşı idari yargı yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır. Makale devamında süreye ve idari işlemin iptaline ilişkin daha ayrıntılı açıklama yapılacaktır.

ANCAK BU AŞAMADA YANİ DAVA AÇILMASINDAN ÖNCE ADAYIN ŞU HUSUSLARI MUHAKEME ETMESİ GEREKMEKTEDİR:

  • Ben gerçekten mülakatta başarısız sayılmalı mıydım? YaniMesleki bilgimi ölçmek için sorulan soruya hiç mi cevap veremedim? Soruyu anlayıp muhakeme etme yeteneğimi, özetleme kabiliyetimi komisyona sergileyemedim mi ya da bunun için yeterince tarafıma süre ayrıldı mı? Verilmediyse bana bu başlıklardan nasıl puanlama yapıldı? Sınav esnasında tabii ki heyecan olur ancak özgüvenim, ikna kabiliyetim, inandırıcılığım o kısacık sürede tam anlamıyla ölçülebildi mi? Yani mülakat esnasında kendimi ifade edebilmek için bana nasıl bir imkan tanındı? Liyakat, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerimin mesleğe uygunluğu kapsamında yapılan değerlendirmelerde okula kabul edilirken bunlara sahip olduğum değerlendirilmiş iken polis memurluğu için son basamakta bir de okulda eğitim alıp sonra bu hususta neden yetersiz görüldüm? İşte bu sorular daha da genişletilebilir, mahkeme önünde hak iddiamız da bu soruların muhakemesiyle ilerliyor. Örneğin eğitimini başarıyla tamamlayıp, not ortalaması 90 üzerinde olan bir aday eğitim sonunda mülakata tutulduğunda mesleki bilgi düzeyinden nasıl olur da oldukça düşük puan alabilir? Ya da örneğin okulda spor müsabakalarına katılmış, sınıfta görevler almış bir aday polis nasıl olur da kendisini ifade etme, konuyu özetleme, özgüven hususunda nasıl yetersiz sayılabilir? Başka misal polis okulundaki eğitimi sırasında hiç disiplin cezası almayan, amirlerinden uyarı dahi işitmeyen, polislik mesleğine atılıp görev almak için heyecanlanan polis adayı nasıl liyakatsiz ve davranış-tepkileriyle mesleğe uygunsuz olarak adlandırılabilir?
  • Başka bir konuya gelirsek; ben mülakatta başarısız sayılan bir polis adayı olarak, gerçekten bu mesleği istiyor muyum, yoksa hayatıma farklı bir yoldan devam edebilir miyim? Edebilir miyim derken tabii ki polislik eğitimi almış bir bireyin daha birçok meslekte başarılı olması mümkündür. O eğitim süreci hem bilgi düzeyi hem de psikolojik açıdan bireyi oldukça geliştirir. Ama başka yolda ilerlerken bir polis üniforması gördüğünde “keşke” der misin? Bir kez daha mülakata girme hakkına sahip olsan nasıl bir performans sergilersin? En önemlisi de Başarısızlıkla sonuçlandırılan ancak hukuka ve kanuna aykırı olduğunu düşündüğünüz mülakat işleminize karşı yasal mücadelede bulunmakta kararlı mısınız? İşte bu soruların cevapları sizin dava açma motivasyonunuzdur. Bu soruları genişletebilir, çeşitlendirebilirsiniz.

Çünkü sayın okuyucum; makale kapsamında sunulan bilgileri tahlil ederken bu soruları hatırınızda tutmanız olacaktır. Sözü daha fazla uzatmadan bundan sonra konumuz hakkındaki teorik bilgilere, doktrin çalışmalarına ve yargı kararlarına geçiyorum:

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ DAVASI NEDİR?

Eğitim Sonu sözlü Sınav Sonucuna yani polislik mülakat sonucuna karşı açılan İPTAL DAVASI’nda amaç aday hakkında yapılan mülakat ve puanlama işleminin İPTALİ HÜKMÜYLE hukuki hayattaki varlığına son vererek, tesis edildiği andaki doğurduğu tüm hüküm ve sonuçlarını ortadan kaldırmaktır. Yani mülakat sonucunun iptalini sağlayan bir polis memuru sanki hiç mülakata girmemiş gibi bir pozisyona kavuşarak; mülakat sürecine tekrardan başlama hakkına sahip olur.

Tarafımıza acaba mülakata girmeden direkt atanır mıyım gibi sorular gelse de bu mümkün değildir. Çünkü idare mahkemeleri ancak işlemlerin iptaline hükmeder. İdarelerin yerine geçerek adaylar hakkında mülakattan geçer puan verip memuriyete atama gibi bir karar tesis edemezler.

Ancak şu hususta soru işareti akıllarda yer edinebilir: İptal Davası sonucu hakkımda yapılan mülakat değerlendirmesi ve puan sonucumun hukuka ve yasaya aykırı olması nedeniyle iptaline karar verildi ancak davam sonuçlandığında yasal düzenlemeler değişti ve Eğitim Sonu Mülakatı kaldırıldı. O zaman ne olacak? Bu husustaki görüşümüz kişinin mülakata tabi tutulmasına dair yasal hüküm kaldırılırsa doğrudan atanabileceği yönündedir. Tekrar dikkat çekmek isterim ki; eğitim sonu sözlü sınavının uygulamadan kaldırılması yönündeki bir ihtimal için bu görüşte bulunuyoruz.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ İÇİN DAVA AÇMA SÜRESİ NE KADARDIR?

2577 sayılı Dava Açma Süresi başlıklı 7’nci maddesi gereği;Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde idare mahkemelerinde 60 (altmış) gündür. Süre hesabında hafta içi, hafta sonu ve resmi tatil günlerinin bir önemi bulunmamaktadır. Buna göre tatil günleri de süreye dahil edilir. Yani Polis Okulu Eğitim Sonu Sözlü Sınav puanının İptali için açılması gereken davanın en geç hangi gün açılabileceğinin hesabı yapılırken sadece mesai günleri değil, tüm günler dikkate alınır. Buna göre cuma günü polis mülakat sonucu öğrenilmişse, süre takip eden cumartesi gününden itibaren işlemeye başlayacaktır. Ancak polis okulu mülakatı iptali için dava açma süresinin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzayacaktır. Dava açma için son tarih adli tatil süreci olan 20 Temmuz-31 Ağustos arasına denk gelirse, dava açma süresi 7 Eylül’e kadar uzayacaktır.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ İÇİN HANGİ MAHKEMEDE DAVA AÇILIR?

Eğitim Sonu Sözlü Sınavın (ESS) iptali için açılacak davada görevli mahkeme İdare Mahkemeleridir. Yetkili Mahkeme ise Ankara İdare Mahkemeleridir. PAEM, PMYO ve POMEM Eğitim Sonu Sözlü Sınav Sonucunun İptali davalarında yetki mahkemede dava açmak büyük önem taşır. Şöyle ki Eğitim Sonu Sözlü Sınavın (ESS) iptali için açılacak davanın yetkisiz mahkemede açılması halinde dosyanız yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verilir.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ DAVASINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI NEDİR?

Esasen polis okulu mülakatının iptali için idari dava açmak, dava edilen işlemin yürütmesini durdurmaz. Çünkü dava açılırken ayrıca böyle bir istemin bulunması gerekmektedir. Yani Eğitim Sonu Sözlü Sınavın iptali davası açarken bunun Yürütmeyi Durdurma talepli açılması ve -YD Talep Harcının- da ayrıca ödenmesi gerekmektedir.

Mahkemenin polis mülakatı başarısız puan işlemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verebilmesi için şu iki hususun beraber gerçekleştiğine kanaat etmesi gerekmektedir. Birincisi; idari işlemin uygulanması halinde yani polis mülakatı sonucu başarısız sayılan ve   dava açan polis adayı için telafisi güç veya imkansız zararlar doğmuş mudur? İkincisi; polislik mülakatında yapılan puanlama işlemi açıkça hukuka aykırı mıdır?

Uygulamada mahkemeler, yürütmeyi durdurma istemi hakkında karar verebilmek için öncelikle davalı idareden savunma istemekte, mülakata ilişkin gerekli evrakları sunması için 30 günlük süre tanımaktadır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki; İdare Mahkemelerinde Yürütmeyi Durdurma talebinin reddedilmesi halinde, davacı tarafından tebliğden itibaren 7 gün içerisinde bağlı bulunduğu Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ DAVASINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI GEREKÇELERİ NELERDİR?

Eğitim Sonu Sözlü Sınav (Başarısız) Sonucunun iptali için açılan davalarda, dava konusu işlem hakkında verilen Yürütmeyi Durdurma Kararlarında gerekçeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Teorik, uygulama ve meslek derslerini başarıyla tamamlayan ve not ortalaması yüksek olan polis adayının mesleki bilgiye ilişkin Eğitim Sonu Sözlü Sınav sorusundan düşük puan alması objektif değerlendirmeye dayanmamaktadır.
  • Polis Adayına, Eğitim Sonu Sözlü Sınavında sorulan soru yoruma kapalı bilgi sorusu iken aday hakkında kendisini ifade etme yeteneği, ikna kabiliyeti ve öz güveni hakkında varılan kanaat objektif bir değerlendirmeye dayanmamaktadır.
  • Eğitim Sonu Sözlü Sınav formunda adayın hangi yönlerden ne sebeple mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmadığının açıklanmaması, gerekçenin diğer adaylarda da kullanılan genel nitelikte ifadelerden oluşması hukuka aykırı olup, mülakat işleminin amacına uygun düşmemektedir.
  • PAEM, PMYO ve POMEM öğrencisi (Polis Adayı) mesleğe geç atanması nedeniyle derece ve kıdem olarak emsallerinden geride kalacağından, hukuka açıkça aykırı olduğu görülen Eğitim Sonu Sözlü Sınavı işlemi için Yürütmeyi Durdurma kararı verilmesi hukuka ve yasaya uygun sayılmıştır.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ DAVASINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI SONRASI TEKRAR SINAVA KATILMA HAKKI

PAEM, PMYO VE POMEM Eğitim Sonu Sözlü Sınav Sonucunun iptali davasında yürütmenin durdurulması kararı sonrası tekrar sınava katılma hakkı var mıdır? Sorusuna cevabımız olumlu olacaktır. Şöyle ki verilen ESS yani polislik mülakatı iptal davalarında verilen Yürütmeyi Durdura Kararlarında: “davalı idarece usulüne uygun olarak yapılacak sözlü sınav kapsamında davacının başarı durumunun tekrar değerlendirileceği…” ifadesine yer verilmektedir.

Her halükarda Yürütmeyi durdurma kararları gecikmeksizin davalı idare tarafından 30 gün içerisinde uygulanması gerekmektedir. Bu 30 günlük süre davalı idareye son güne kadar bekleme hakkı vermez. Nitekim Danıştay 3. Dairesinin 29.01.2014 tarih ve E. 2013/5121 K. 2014/283 sayılı kararında: Anayasanın 2. maddesinde yer alan “hukuk devleti” ilkesinin doğal sonucu olarak idarenin mahkeme kararlarını aynen ve gecikmeksizin uygulamaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır. Bu kural, idareye kararın tebliğ tarihinden başlayıp otuz günün dolmasına kadar geçen sürede yargı kararını uygulamama yetkisi tanıyan bir hüküm değildir. Aksine maddede, kararların derhal uygulanması ilkesi benimsenmiş olup, her durumda bu sürenin otuz günü aşamayacağı, kararların uygulanması için idarelerin gereksinim duydukları sürenin nihayet otuz günle sınırlı olduğu kurala bağlanmıştır.

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV BAŞARISIZ SONUCUNUN İPTALİ DAVASINDA MAHKEME HANGİ HUSUSLARI İNCELER? VE HANGİ SEBEPLERLE POLİSLİK YIL SONU MÜLAKATIM İPTAL EDİLİR?

  • PAEM, PMYO ve POMEM öğrencisi (Polis Adayının) eğitim sırasında almış olduğu DİSİPLİN CEZASI var mı?
  • PAEM, PMYO ve POMEM öğrencisi (Polis Adayının) OKUL SONU BAŞARI PUANI nedir?
  • PAEM, PMYO ve POMEM öğrencisi (Polis Adayının) mülakat esnasında çekmiş olduğu sorunun niteliği nedir?
  • PAEM, PMYO ve POMEM öğrencisi (Polis Adayının) mülakat esnasında çekilen soruyu nasıl cevaplamış, cevabı tutanağa geçirilmiş midir?
  • PAEM, PMYO ve POMEM öğrencisi (Polis Adayına) mülakat esnasında başka soru yöneltilmiş midir? Yöneltildiyse sorulan soru ve adayın cevabı nedir?
  • PAEM, PMYO ve POMEM Eğitim Sonu Sözlü Sınav Formunda; polis adayına nasıl bir puanlama yapılmıştır?
  • PAEM, PMYO ve POMEM Eğitim Sonu Sözlü Sınav Formunda; Aday Polis Memuru Olamaz kanaati yazılmışsa, GEREKÇE OLARAK HANGİ İFADELER KULLANILMIŞTIR.
  • PAEM, PMYO ve POMEM Eğitim Sonu Sözlü Sınav Formunda; aynı dönem sınava giren öğrencilerden başarısız sayılanlara aynı veya benzer ifadelerle gerekçelendirme mi yapılmıştır? Yoksa her adaya özel değerlendirme süreci mi yürütülmüştür?
  • Polis mülakatı komisyonu atanma usulüne uygun mudur?

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN İPTALİ KARARININ ETKİSİ NEDİR?

Polislik yıl sonu mülakat başarısız sonucu iptal edilenler, iptal kararının konusu olan Eğitim Sonu Sözlü Sınav işlemi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırılacağı ve bu işlemin hiç var olmadığı bir hukuki durum tesis edileceği için tekrar mülakata girme hakkını elde ederler. Ayrıca AİHS bağlamında yargı kararının uygulanması davalı idare için yükümlülüktür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göre “bir mahkeme tarafından verilen hükmün yerine getirilmesi, sözleşmenin 6. maddesi bağlamında yargılamanın bütünleyici parçası olarak görülmelidir.” Bu sebeple Eğitim Sonu Sözlü Sınav işleminin iptali sonrası polis adayının tekrardan mülakata alınmaması veya geç alınması yargıya erişim hakkının ihlali anlamına gelecektir.

POLİS OKULU MÜLAKAT İPTAL DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

…. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

DAVACI                   : İsim- soyisim- T.C. Kimlik No- Adres

DAVALI                   : Dava konusu işlemi tesis eden idare

DAVA KONUSU     : 01/01/2012 tarihli Eğitim Sonu Sözlü Sınav sonucu verilen 40-Puanla Aday Polis Memuru olamaz işleminin İptali

TEBLİĞ TARİHİ    : ESSSonuç Açıklanma Tarihi

AÇIKLAMALAR    :

Bu kısımda öncelikle iptali istenen polislik mülakatı işlemi hakkında bilgiler verilmeli, iptali istenen işlem açıkça ortaya konulmalıdır. İptali istenen işlemin hangi kanun hükümlerine ve hangi delillere dayanılarak hukuka aykırı olarak tesis edildiği açıklanmalı ve gerekçelendirilmelidir. Emsal yargı kararlarına yer verilmesi lehe olur.

Dava konusu Eğitim Sonu Sözlü Sınav değerleme ve sonucu hakkında ayrıca Yürütmenin Durdurulması talep ediliyorsa buna açıkça yer verilmeli. Polislik Mülakatı için talep edilen Yürütmenin Durdurulması istemine yönelik açıkça hukuka aykırılık ve işlemin uygulanması halinde meydana gelebilecek telafisi güç veya imkansız zararlardan bahsedilmelidir.

HUKUKİ SEBEP VE DELİLLER: Bu kısma yer verilmesi zorunlu değildir.

İSTEM VE SONUÇ : Davalı İdarenin eğitim sonunda yapılan 01/01/2012 tarihli sözlü sınavda 40-Puanla başarısız sayılmama ilişkin işlemin iptaline ve (istem varsa yürütmesinin durdurulmasına), yargılama giderlerinin davalı idare üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ederim. (Tarih)

İsim -Soyisim

İmza

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN (MÜLAKATIN) YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI EMSAL KARARI

PAEM PMYO ve POMEM EGITIM SONU SOZLU SINAV SONUCUNUN MULAKATIN YURUTULMESININ DURDURULMASI EMSAL KARARI 1
Polis Akademisi Mülakat İptal Davası
PAEM PMYO ve POMEM EGITIM SONU SOZLU SINAV SONUCUNUN MULAKATIN YURUTULMESININ DURDURULMASI EMSAL KARARI 2
Polis Akademisi Mülakat İptal Davası
PAEM PMYO ve POMEM EGITIM SONU SOZLU SINAV SONUCUNUN MULAKATIN YURUTULMESININ DURDURULMASI EMSAL KARARI 3
Polis Akademisi Mülakat İptal Davası

PAEM, PMYO ve POMEM EĞİTİM SONU SÖZLÜ SINAV SONUCUNUN (MÜLAKATIN) İPTALİ İDARE MAHKEMESİ EMSAL KARAR

PAEM PMYO ve POMEM EGITIM SONU SOZLU SINAV SONUCUNUN MULAKATIN IPTALI IDARE MAHKEMESI EMSAL KARAR 1
Polis Akademisi Mülakat İptal Davası
PAEM PMYO ve POMEM EGITIM SONU SOZLU SINAV SONUCUNUN MULAKATIN IPTALI IDARE MAHKEMESI EMSAL KARAR 2
Polis Akademisi Mülakat İptal Davası