Uzman Erbaş Sağlık Şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği

MADDE 23

(1) Uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er adaylarının sağlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarında yapılır.

(2) Uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er adaylarında kronikleşebilecek ya da zamanla artabilecek nitelikte bir hastalık ve diskromatopsi bulunmamalı, görmeleri her iki gözde ayrı ayrı tashihli veya tashihsiz tam olmalı ve bunlar ruh sağlığı ve hastalıkları açısından tam sağlam olmalıdır.

(3) İkinci fıkradaki şartları taşıması koşuluyla; tanzim edilen raporlarda sağlam olanlar ile tespit edilen hastalığı Personel Adaylarının Hastalıklara Göre Değerlendirme Çizelgesinin “Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erbaş/Er Adayları Değerlendirme Sütunu”ndaki karşılığı (+) işareti olanlar ile düzeltmeyle her iki gözde görmeler ayrı ayrı tam olmak şartıyla 3 diyoptriye (3 dahil) kadar miyopi ve hipermetropi ile 90 derecelik iki eksen arasındaki kırılma kusuru farkı 1 diyoptriyi geçmeyen astigmatizması olan adaylar hakkında “Uzman Erbaş veya Sözleşmeli Erbaş/Er Olur, Komando Olur, Paraşütle Atlar” kararı verilir. Söz konusu Çizelgenin “Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erbaş/Er Adayları Değerlendirme Sütunu”ndaki karşılığı (A) diliminde (-) işareti olanlar ile Hastalıklar Listesinin (B) ve (D) dilimlerinde olanlar hakkında “Uzman Erbaş veya Sözleşmeli Erbaş/Er Olamaz” kararı verilir.

Hanka Whatsapp
Uzman Erbaş Sağlık Şartları

(4) (Mülga: 22/9/2017 – 2017/10844 K.)

(5) Uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er alımlarında boy ve ağırlık sınırları ile ilgili değerlendirmeler ek-A’da yer alan tabloya göre yapılır. Alımı yapacak komutanlıklar, ek-A’da yer alan tabloda belirtilen alt sınırların daha aşağısında veya üst sınırların daha yukarısında olmamak kaydıyla, adaylarda arayacakları boy ve ağırlık alt ve üst sınırlarını kendileri tespit edebilir (Sözleşmeli erbaş ve er adaylarında ağırlık üst sınırı ek-A’da yer alan tablodaki üst sınırdan 10 kg fazla olabilir.). Tespit edilen bu sınırlar broşürlerde yayımlanır.

(6) Uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er adaylarına aşağıdaki laboratuvar tetkikleri ve radyolojik tetkikler yapılır.

a) Akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi.

b) HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV.

c) Tam kan sayımı ve sedimantasyon.

ç) Tam idrar muayenesi.

d) Kanda üre ve kreatinin, AST, ALT, ALP, bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit.

e) Açlık kan şekeri.

f) Ultrasonografi.

g) EKG, ekokardiografi.

ğ) Lüzum görülen diğer laboratuvar tetkikleri.

 (7) Dış kaynaktan Özel Kuvvetler Komutanlığı tim kadrolarına görev yapmak üzere temin edilen adaylar tam sağlam olmalı ve bunlarda diskromatopsi bulunmamalıdır.

image edited
Uzman Erbaş Sağlık Şartları

A- ile B ve D diliminde olan hastalıklar uzman erbaş ya da sözleşmeli erbaş olmaya engeldir.

image 1 edited
Uzman Erbaş Sağlık Şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin eki Hastalıklar Listesinin (A) diliminde olup da bu tabloda bulunmayan maddelere ilişkin fıkralar (+OLUMLU) kabul edilir.

image 2 edited
Uzman Erbaş Sağlık Şartları

TSK SAĞLIK YETENEĞİ YÖNETMELİĞİ UZMAN ERBAŞ HASTALIKLAR ÇİZELGESİ

UZMAN ERBAŞ SAĞLIK KURULUNA İTİRAZ DİLEKÇESİ

… İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE

İTİRAZ EDEN:

İTİRAZ EDİLEN RAPOR NO:

İTİRAZ EDİLEN RAPOR TARİHİ:

İTİRAZ KONUSU: …/…/… Tarihli … Hastanesi Tarafından hakkımda düzenlenen “Uzman Erbaş Olamaz” kararlı Sağlık Kurulu Raporuna karşı itirazlarımın sunumu ve Yeniden Rapor Aldırılması Talebimdir.

AÇIKLAMALAR:

Tarafımca …/…/… tarihinde tebellüğ edilen “Uzman Erbaş Olamaz” kararlı Sağlık Kurulu Raporuna süresinde itiraz etmekteyim. Şöyle ki:

1.   Raporda TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre A/16-F1 verilmiştir. Tanıdaki madde ve bend sağlık durumumu göstermemektedir.

2. Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne (M.14) göre: Muayenesi neticesinde hakkında verilen sağlık kurulu kararına itirazı halinde ise kontrol muayenesi için itiraz edilen raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna sevk edilir. İlk sağlık kurulu raporundaki karar ile kontrol muayenesi kararı arasında uyumsuzluk bulunmazsa karar kesinlik kazanır. Uyumsuzluk halinde yükümlü ilk raporu tanzim eden sağlık kuruluşunun bulunduğu yerdeki il sağlık müdürlüğünce belirlenecek en yakın başka bir sağlık kuruluna sevk edilir ve bu muayene sonucuna göre hakkında işlem tesis edilir.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazımın kabul edilerek, sağlık durumumun yeniden değerlendirilmesini ve raporun düzeltilmesini saygılarımla arz ederim …/…/…

İTİRAZ EDEN

ADI SOYADI

İMZA

EKLER:

1. İtiraz edilen sağlık kurulu raporunun fotokopisi.

2. İtirazınıza delil belge ve raporların suretleri.

Sicil iptal davası hakkında detaylı bilgiye de ilgili linkten ulaşabilirsiniz.